egypt-1134885_1280

Храмът на Изида в Египет

Това е любимият ми храм в Египет. До острова се достига с лодка. С приближаването към Филае, пред очите се разкрива величествена гледка!

Култът към Изида на остров Филае

Остров Филае е бил център на древен култ към богинята Изида по времето на птолемейската династия и като главен култов център е привличал поклонници от цялото Средиземноморие. Мащабите на този култ спасяват храмовия комплекс по време на християнската ера.

След закриването на храма през 550 г. сл. Хр., християните преобразяват главната колона в параклис и издигат черкви на острова, от които нито една не е запазена до днес.

През 1960 г. храмът и всички монументи на острова били транспортирани на друг остров, за да бъдат спасени от водите на Нил.

От храмовия комплекс са запазени храмът на Изида, малкият храм на Хатхор и Павилиона на Траян.

До острова се достига с лодка. С приближаването към Филае, пред очите се разкрива величествена гледка! Храмът има впечатляващи размери, въпреки, че в сравнение с други египетски забележителности, може да бъде приет за сравнително малък.

Интересно е, че в храма има запазен християнски олтар и на няколко места в него могат да бъдат забелязани различни християнски символи.

Островът и всички постройки са очарователни! Само човек, който е стъпил на остров Филае, е усетил магията на мястото!

Снимки: Life&travel и Pixabay

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ