МАЛТА - ПЪТЕШЕСТВИЕ - ПО СВЕТА - LIFE AND TRAVEL

В страната на рицарите - Малта

Малта е малка и красива страна в Средиземно море. Не пропускайте да я обиколите. Ще се изумите как на тази малка територия са събрани уникални гледки, красива природа, богата история и интересна архитектура.

Столицата на Малта

Столицата на Малта е Валета. Тя е разположена на брега на Средиземно море.

Валета е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1980 година. Според ЮНЕСКО, тя е едно от "най-гъстите откъм исторически паметници пространства в света". Във Валета можете да откриете над 320 архитектурни паметници.

Основаването на града и историята му са свързани с рицарите от ордена на Свети Йоан, а името - с великия магистър на ордена Жан Паризо дьо ла Валет. Може би заради връзката с този орден,  наричат Малта страната на рицарите.

Валета предоставя възможности за всеки да се наслади на своята почивка.

Любителите на историята и архитектурата, могат да разглеждат множеството архитектурни паметници в града.

Ако предпочитате спокойната или романтична почивка, Ви препоръчваме да се разходите по калдъръмените тесни улички на Валета или да се насладите на невероятните гледки от крепостните стени (вижте в Галерията).

Старата столицата на Малта - Мдина

Старата столица на Малта - Мдина e средновековен укрепен град, разположен на върха на хълм в централната част на големия малтийски остров.

Мдина е наричана още Тихия град. Този красив, малък град-музей има население по-малко от 300 човека и множество красиви къщи и дворци.

Когато посетите Мдина, се разходете по тесните улички, разгледайте барокови къщи и дворци и усетете атмосферата на 3000-годишния град.

В самото сърце на Мдина, се издига впечатляващата катедрала Свети Павел.

Ако се разходите до крепостните стени на града, ще се насладите на прекрасната панорама на околността (вижте в Галерията).

В непосредствена близост е разположено селището Рабат с около 11 000 жители, чието име произлиза от арабската дума за предградие.

DSC06132
DSC06157

Остров Гозо

Малта е островна държава с три населени острова - Малта, Гозо и Комино.

Гозо е вторият по големина остров в Малта.

Той е прекрасно място за почивка и романтика. На остров Гозо можете да видите малки селца, плажове, пещери, праисторически храмове. Докато сте на острова, посетете цитаделата в столицата на Гозо - Виктория.

Не пропускайте да се насладите на забележителната скална арка в Средиземно море - Лазурния Прозорец.

Лазурният прозорец

Малта притежава уникални природни забележителности, едно от които е Лазурният прозорец (вижте в Галерията).

Лазурният прозорец е величествено скално образувание в Средиземно море, което представлява красива скална арка.

Той е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО.

DSC05873

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ