5 ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ БЪЛГАРСКИ МАНАСТИРА

5 забележителни български манастири

България е благословена с невероятно красиви, зареждащи и живописни места. Въпреки, че изборът не беше лесен, избрахме да Ви представим 5 забележителни български манастира - Рилски манастир, Бачковски манастир, Басарбовски скален манастир, Аладжа манастир и Соколски манастир.

RILSKI-MANASTIR-LIFE-AND-TRAVEL-compressor

1. Рилски манастир

Рилският манастир е най-големият манастир в България. Той е бил и остава един от символите на вярата.

Основан е в средата на 30-те години на 10 век от отшелника Иван Рилски и учениците му. Иван Рилски е считан за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ.

Рилският манастир е обявен за национален исторически паметник през 1976 година и е вписан в книгата на ЮНЕСКО.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Бачковски манастир

На живописно място в Родопите, ограден от хълмове, се издига Бачковският манастир „Успение Богородично“. Той е втори по големина манастир в България. Намира се край село Бачково, община Асеновград, област Пловдив. 

Живописното и омайващо с красотата си място, внушителния размер и забележителните постройки, чудотворната икона на Света Богородица и богатата история, правят Бачковският манастир един от най-посещаваните в България.

monastery-tourism-bulgaria-life-and-travel

3. Басарбовски скален манастир

Басарбовският скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски” е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до село Басарбово и на 10 км от град Русе. Това е единственият действащ скален манастир в България.

Манастирът е основан още по времето на Второто българско царство. За пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431 година.

ALADJA-MANASTIR-LIFE-AND-TRAVEL(1)

4. Аладжа манастир

Аладжа манастир е чудесна дестинация за дългите летни дни, докато почивате на северното ни Черноморие. Когато посетите това живописно място, можете да разгледате вдълбаните в скалите помещения и музея и да се полюбувате на прекрасната гледка, разкриваща се от манастира.

Историята на Аладжа манастир се базира най-вече на предания и догадки.

P4130079-compressor

5. Соколски манастир

Когато се изкачите до Соколския манастир и погледнете облаците наоколо, ще имате чувството, че той е построен в небето. Магнетичното излъчване на мястото, невероятните гледки, красивите сгради и поддържаната градина ще Ви накарат да се върнете отново!

Соколският манастир "Успение Богородично" е основан през 1833 година от униатски архиепископ Йосиф Соколски. Той дошъл тук от Троянския манастир заедно с йеромонах Агапий.

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ