5 УНИКАЛНИ ХРАМА В СТРАНАТА НА ФАРАОНИТЕ

5 уникални храма в страната на фараоните

Едва ли има човек на Земята, които не е чувал за Пирамидите в Египет. Освен пирамидите, в страната на фараоните можете да видите изумителни храмове, които надхвърлят всички очаквания!

Снимки: Life&travel

1. Пирамидите в Гиза

Няма съмнение, че първото място е за древноегипетския комплекс от пирамиди в Гиза. Намират се в покрайнините на Кайро. Пирамидите в Египет са едно от чудесата на света. Тези древни храмове крият тайнства и мистерии още от самото си създаване.

Повечето от пирамидите са построени като гробници на фараоните и на техните съпруги.

Най-известните египетски пирамиди са пирамидите на Хеопс, Хефрен и Микерин. Пред тях като страж се издига Великият сфинкс, представляващ легнал лъв с човешка глава.

Снимка: Life&travel

2. Храмов комплекс Карнак

Ако отидете в Египет, не пропускайте да посетите древния град Тива, днешен Луксор. В района има няколко забележителни храмови комплекси, сред които е величествения Карнак. Той е сред най-внушителните египетски забележителности. Разположен е на 2,5 километра северно от Луксор.

Карнак е най-големият религиозен храм в света и представя постиженията на египетската архитектура. 

Това е било основното място за почитане на боговете от Тиванската Триада, начело с Амон Ра.

Снимка: Life&travel

3. Храмът на Хатшепсут

Храмът на Хатшепсут представлява впечатляваща структура на три нива, с много колони и тераси. Храмът се намира на западния бряг на река Нил и някога е бил обграден от градини.

Хатшепсут била жена-фараон на Древен Египет. Това е един от редките случаи, когато жена заема престола на фараоните на Египет.

Снимка: Life&travel

4. Храмът Луксор

Храмът Луксор се намира на източния бряг на река Нил, в древния град Тива (днешен Луксор) и е открит през 1400 г. Това е  голям древноегипетски храмов комплекс посветен на три египетски божества: Амон, Мут и Консу.

Най-голяма наслада от посещението на храма се добива вечер, когато осветлението придава допълнителен магнетизъм и загадъчност в атмосферата.

Снимка: Life&travel

5. Храмът на Изида на остров Филае

Това е любимият ми храм в Египет. Ако имате възможност да го посетите, непременно го направете! Остров Филае е бил център на древен култ към богинята Изида по времето на птолемейската династия и като главен култов център е привличал поклонници от цялото Средиземноморие.

През 1960 г. храмът и всички монументи на острова били транспортирани на друг остров, за да бъдат спасени от водите на Нил.

Днес от храмовия комплекс са запазени храмът на Изида, малкият храм на Хатхор и Павилиона на Траян.

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ