life-and-travel-South America

Южна Америка - в търсене на Елдорадо

Южна Америка е четвъртия по големина континент на Земята. Голяма част от площта му се заема от тропически гори. Амазонската джунгла е удивително място, не само за авантюристичните пътешественици, които търсят девствена и екзотична природа, но и като дом на невероятно количество представители на флората и фауната.

Площ и население

Площта на Южна Америка е 17, 8 милиона квадратни километра, а джунглата заема територия от около 5,5 милиона квадратни километра, което я прави най-обширната екваториална гора на планетата. 

Населението е около 390 милиона души, които превръщат Южна Америка в петия по брой жители.

Разположение

Южна Америка се намира почти изцяло в Южното полукълбо. На изток граничи с Атлантическия океан, на запад – с Тихия океан, на юг – със Северна Америка, а на север с Антарктида.

Интересни факти

♦ Андите са най-дългата планина в света.

♦ Най-високият връх в Южна Америка се намира в Андите и е Аконкагуа.

♦ Най-дългата река в Южна Америка и най-пълноводната в света е Амазонка.

♦ Амазонската джунгла е най-голямата джунгла в света. 

♦ Амазонската джунгла е удивително място, не само за авантюристичните пътешественици, които търсят девствена и екзотична природа, но и като дом на невероятно количество представители на флората и фауната. Смята се, че там живеят повече от половината от общия брой растителни и животински видове в света.

♦ Наименованието Амазония е измислено от испанския конквистадор Франсиско де Ореляна, който пристига в Южна Америка през 1541 г., за да се присъедини към експедиция в търсене на митичния град Елдорадо. След като поема по течението на един от притоците на Амазонка и навлиза за първи път в дебрите на екваториалната гора, той забелязва няколко жени от местно индианско племе, въоръжени с копия и стрели. Правейки аналогия с прочутите жени – воини от старогръцката митология, Франсиско Ореляна кръщава тази част от реката Амазонка. Постепенно наименованието се налага за цялата река и започва да се използва официално.

♦ Най-високият водопад в света – Анхел (1054 м) се намира в Гвианската планинска земя.

♦ В Андите се намира най-голямото високопланинско плавателно езеро - Титикака.

♦ Ламата е животното срещащо се само в Южна Америка.

♦ Около половината населението от Южна Америка са жители на Бразилия.

♦ Коренно население на Южна Америка са индианците.

Държави и градове в Южна Америка

Държавите в Южна Америка са: 

Аржентина, Боливия, Бразилия, Венецуела, Гвиана (Гаяна), Еквадор, Колумбия, Парагвай, Перу, Суринам, Уругвай, Чили.

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ