Depositphotos_3958211_original-compressor

Северна Америка - славата на Новия свят

На 12 октомври 1492 г. испанският мореплавател Христофор Колумб открива Америка по време на първата експедиция за откриване на западен път към Индия. На тази дата корабите достигнали до суша - Бахамските острови и Старият свят узнал за съществуването на Новия свят.

Северна Америка e на трето място по площ сред континентите със своите 24 230 000 квадратни километра, а населението му от около 515 милиона души му отреждат четвърто място сред материците.

Разположение

На изток Северна Америка граничи с Атлантическия океан, на запад - с Тихия и Северния океан. Северна граница на континента е Северния ледовит океан, а на юг граничи с Южна Америка.
Официално Панамския канал разделя Северна от Южна Америка, а в социално и икономическо отношение често под “Северна Америка” се има предвид само Канада и САЩ, като граничните райони около Северна и Южна Америка са наречени “Централна Америка”, а допълнение към тях са и Антилските острови.

Интересни факти

♦ Преди откриването но Америка, Христофор Колумб потеглил от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания с екипаж от 90 души на борда на три кораба - "Санта Мария", "Пинта" и "Ниня" към Канарските острови, за да се подготви за презокеанското плаване. Целта на експедицията била откриване на западен път до Индия. На 12 октомври 1492 г., корабите достигнали суша - Бахамските острови и тази дата била приета за официалната дата на откриването на Америка.

♦ Смята се, че Калифорнийската златна треска е започнала в Сатърс Мил на 24 януари 1848 г., когато Джеймс Маршал открил буца злато. По време на Калифорнийската златна треска започнала масова миграция на хора (преобладаващо мъже) към щата Калифорния, които искали бързо да забогатеят, като открият злато, но откритото злато, обикновено, им стигало колкото да покрият всекидневните си нужди. Приема се, че златната треска в Калифорния е приключила през 1858 г., когато е започнала Колорадската златна треска.

♦ На този континент може да се срещнат най-древните представители на растителния свят в света - секвоята. Видовете, отглеждани тук, могат да достигнат височина 100-150 метра и диаметър 20 метра.

♦ На 4 юли 1776 година Конгресът на САЩ приема документ, в който се  обявява,  че Тринадесетте колонии,  които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя.

♦ Най-дългата река в Северна Америка е Мисисипи. Големите езера са най-голямата езерова система в целия свят.

♦ Гранд Каньон е един от най-дълбоките каньони в света, разположен на река Колорадо, дълъг е 320 км и е дълбок 1800 м на места.

♦ Мексико Сити в Мексико е най-големият град в Северна Америка

♦ Необичаен представител на фауната е мускусът - подобно на бик и овен животно. Дължината на тялото му е около 2,5 метра, а височината може да достигне 1 метър.

Държави в Северна Америка

Държавите в Северна Америка са: 

Съединени американски щати, Канада, Антигуа и Барбуда, Барбадос, Бахамски острови, Белиз, Гватемала, Гренада, Доминика, Доминиканска република, Коста Рика, Куба, Мексико, Никарагуа, Панама, Салвадор, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Тринидад и Тобаго, Хаити, Хондурас, Ямайка.

 

Несамостоятелни територии:

Търкс и Кайкос и Монсерат (Великобритания), Синт Мартен (Нидерландия), Сен Пиер и Микелон, Сен Мартен, Сен Бартелми, Мартиника и Клипертон, Гваделупа (Франция), Пуерто Рико и Наваса (САЩ), Кюрасао и Аруба (Нидерландия), Кайманови острови, Ангуила, Бермудски острови и Британски Вирджински острови (Великобритания), Гренландия (Дания).

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ