P3120469 (2)(1)

Храмът на Хатшепсут в Египет

Един от величествените храмове, които трябва да видите в Египет е Храмът на жената-фараон Хатшепсут. Можете да го посетите от Луксор. 

Жената-фараон Хатшепсут

Храмът на Хатшепсут представлява впечатляваща структура на три нива, с много колони и тераси. Храмът се намира на западния бряг на река Нил и някога е бил обграден от градини.

Хатшепсут била жена-фараон на Древен Египет - един от редките случаи, когато жена заема престола на фараоните на Египет. Хатшепсут била дъщеря на Тутмос I. През време на царуването си, тя се обличала в мъжки дрехи и носела фараонска брада. Управлявала Египет в продължение на 21 години и останала завинаги в историята с добрите си дела.

Храмът на Хатшепсут притежава внушителните размери характерни за египетските забележителности. До него се достига с открити влакчета, а до горното му ниво водят множество стъпала.

Храмът е сред най-добре проектираните структури в Египет. Интересни за разглеждане са и малкият храм на Хатхор, пълен с колони с капители, във формите на отличителните белези на богинята крава, както и храма на Амун, намиращ се на третата и най-горна тераса.

Снимки: Life&travel

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ