ПИРАМИДИТЕ В ЕГИПЕТ - LIFE AND TRAVEL

Пирамидите в Египет

Едва ли има човек на Земята, които не е чувал за Пирамидите в Египет. Те са едно от 7-те чудеса на света и са единственото оцеляло от тях до днес.  

В покрайнините на Кайро

Няма съмнение, че когато помислим за храмовете в Египет първото място е за древноегипетския комплекс от пирамиди в Гиза, в покрайнините на Кайро. Те са едно от чудесата на света. Тези древни храмове крият тайнства и мистерии още от самото си създаване.

Повечето от пирамидите са построени като гробници на фараоните и на техните съпруги.

Най-известните египетски пирамиди са пирамидите на Хеопс, Хефрен и Микерин. Те са разположени в права линия, на западния бряг на Нил, в Мемфиския некропол. Древните египтяни вярвали, че това е земята на смъртта, защото на запад залязва Слънцето. По тази причина древните египтяни са строели домовете си на източния бряг на реката, а гробниците - на западния.

Най-голяма е Хеопсовата пирамида. Тя е с височина 147 метра и е почти изцяло запазена. От пирамидата липсват мраморната облицовка и върхът й.

Пред пирамидите като страж се издига Великият сфинкс, представляващ легнал лъв с човешка глава. Сфинксът в Гиза е най-големият и най-старият сфинкс. Въпреки че няма доказателства, се смята, че той е изграден преди около 4 600 години.

Снимки: Life&travel и Pixabay

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ