egypt-3088061_1280

Храмов комплекс Карнак в Египет

Храмовият комплекс Карнак е сред най-внушителните египетски забележителности и е най-големият религиозен храм в света. Той е наистина с впечатляващи размери и удивителна изработка! 

В района на Луксор

Ако отидете в Египет, не пропускайте да посетите Карнак. Той е сред най-внушителните египетски забележителности. Разположен е на 2,5 километра северно от Луксор. Карнак е най-големият религиозен храм в света и представя постиженията на египетската архитектура. Това е било основното място за почитане на боговете от Тиванската Триада, начело с Амон Ра.

Религиозният комплекс се разпростира на значителна територия и се състои от три основни храма и няколко по-малки. Тук всичко е мащабно. По-голямата част от комплекса е построена в периода 1570-1100 пр.Хр.

Комплексът е разделен на 4 основни области:
♦ на Амон Ра (върховния египетски бог),
♦ на Мут (богинята майка),
♦ на Монту (бог на войната - син на Амон Ра и Мут) и
♦ храма на Аменхотеп IV.

Зад входа, отбелязан с монументален портал, се откриват големият двор, а зад него хипостилната зала (чийто таван се крепи на колони). Следва гранитното светилище, където там се провеждат церемониите. Запазена е лодката, която служи за пренасяне на божеството по време на шествията. Храмът е свързан с кей на брега на канала, захранван с водите на р. Нил чрез алея, по дължината на която са разположени сфинксове с овнешки глави. По-нататък се простира голямото свещено езеро, където по време на празниците са разхожда на лодка статуята на бога.

Снимки: Life&travel

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ