life-and-travel-kaloian c

Български предприемач строи туристическо селище в Занзибар

Калоян Георгиев е български предприемач, натрупал повече от 20 години опит с проекти, свързани със здравеопазването, фармацията, здравното застраховане, недвижими имоти, туризъм, IT и т.н. Обиколил е над 140 страни и в половинага от тях е развил бизнес. Той е един от съоснователите на K-Pharm Global Group, корпорация с дейност в сферата на търговията с фармацевтични продукти, присъстваща на пазара в над 50 държави в Европа, Африка и Азия. Негова е също така идеята за безплатното мобилно приложение "C0LIBRA", което има за цел изплащане на компенсации на всеки при закъснение на полети над 1 час. 

През март 2020 заедно със семейството си отиват за една седмица на почивка в Занзибар. Ковид пандемията ги блокира на острова и предприемачът решава, че сега е моментът за нова инвестиция. Купуват много изгодно място, топ локация на плажа в курорта Sultan Sand и решават да направят коуъркинг център, или място за дигитални номади - хора, работещи дистанционно навсякъде по света. Създават и силен спортен център. Така съчетават спорт и работа - сърф училище, кросфит, киксбокс, тенис, йога и др.

Впечатляващо е това, което са направили за много кратко време, защото това е държавата на поле поле, в която никой не може да даде някакви срокове.  Първоначално изграждат сградата отпред, строят първо 11 къщички, а в момента правят още 10 - 11. Правят няколко варианта - малки, средни и луксозни. Строителството е стабилно, отхвърлена е много работа. Ще бъде на етапи. Първата част ще завърши през юни. Планират да правят много голямо селище, но то е свързано с придобиване на доста земя и в момента се водят преговори. В Занзибар е трудно да се предвиди точно кога и как ще се случи.

В момента има 15 готови къщи, от които 14 са пълни, в едната Калоян живее със семейството си - съпругата му Янина и дъщеричката Анабел, йоркито Хъни и маймунката Абу. Гостите са от други държави, няма българи. Много сънародници искат да дойдат, но няма места. Най-интересното е, че дори в процес на строителни работи, хората искат  да наемат къщичките. За целият сезон всичко е заето, въпреки неудобствата. Майстори леят бетон, а хората идват, живеят и си плащат за това. А това не е малко, защото им харесва.

"Опитвам се да направя нещо, което няма да е като традиционния туризъм. - казва Калоян Георгиев. При традиционния туризъм идват едни млади хора, които идват общо взето предимно да се напият, да нощуват максимално евтино и да практикуват някакъв спорт ако остане време. Горе долу това е единия профил на турист. Другият класически профил е на възрастен богат турист, който отива в някакъв скъп хотел, тук има много скъпи хотели, и това, което иска е да си седи на плажа и нищо да не се случва една седмица, ако може тишина, спокойствие и да си тръгне. Това са двата класически профила на туристите, които имаме тук - единият евтин, другият прекалено скъп. Въпреки, че погледнато реално тук на острова не е никак евтино. Няма корелация между цени и предлагане. Цените не отговарят на качеството. По-високи са отколкото трябва да бъдат. Независимо къде отиваш, най-вероятно очакването ти ще бъде по-голямо от това, което ще получиш. Причината е, че търсенето в момента надвишава много предлагането, поради което се получава така, че цените не кореспондират. Включително скъпите хотели. Тук има хотели от порядъка на 10 -15 000 долара на вечер. Има и още по-скъпи хотели, наблизо до нас има хотел, който предлага нощувка за 40 000 долара. Ценовия диапазон е много голям. Започва от 20-30 долара на нощувка в нещо като хостел и се стига до десетки хиляди долари. Ние се целим в златната среда - от няколко стотин долара до максимум 1000 долара, дори във високия клас къщи, които смятаме да правим.

Ние не целим тези две групи, опитваме се да нацелим друг тип потребител, който търси по-активна почивка. Освен кайт, тук ще бъде спортен център, в който ще има всичко. В проекта ще включим водни спортове, джъмбо джим, кросфит, йога, пилатес с професионални треньори. Идеята е човек да се чувства добре. Аз вярвам, че спорта е едно от нещата, които ни карат да се чувстваме щастливи. Трябва да имаш движение, защото от там идва енергията.

Също така смятаме да поканим артисти от Мейменд, от най-голямата арт галерия в Африка, където има милиони произведения на изкуството. От там планираме да вземем 40 - 60 човека, които ще завършат цялото място, като за целта имаме бордове, дизайни, проекти, доста неща са направени как ще изглежда и ако заизглежда така, както планираме, това ще е райското място не само на Занзибар, няма да има нещо подобно за сравнение.

Защо правим това? Защото това, в което аз вярвам, е че има още нещо, което кара хората да се чувстват добре и да са щастливи. Всичко което е свързано с артистизма в нас като хора и включва неща, които ние самите правим, нещата които виждаме и начина по който живеем - красотата, различната, тази която не е класически лукс. Ние бягаме от концепцията за класически лукс и петзвезден стандартен хотел, където всичко е супер, но ако сте забелязали всички хотели са доста подобни, имат много общи неща. Сега се подготвяме с експерти от световна класа, да правим веднъж годишно арт фестивал, който да е сериозно голямо мероприятие.

Другото, което правим са два къта, където да се събират ежедневно няколко човека и да водят разговори по различни теми, като за целта каним гостуващи звезди, които са експерти в определени сфери, но няма да бъде като лекции, а по-скоро разговори, където всеки може да изрази мнение и да споделя. Примерно сядаме и водим разговор с експерт за бъдещето и образованието на децата си, на къде трябва да ги насочваме, какви професии ще изчезнат, кои ще ескалират в следващите двайсетина години през призмата на изкуствения интелект и технологии. Какво ще се случи?"

На въпрос дали има намерение да продава къщи, отговори така:

"Да, идеята е да продаваме къщи. Част от къщите, които ще направим, ще бъдат тип резиденшъл и ще стават за живеене. Причината да искаме да продаваме къщи е следната: когато говорихме и мислехме заедно с целия екип, стигнахме до следния извод - за да има едно място, което не е просто хотел, а е място, което има душа, ти трябва да имаш в него и резиденции, защото ако имаш хора, които идват и си тръгват всяка седмица, колкото и да са правилно таргетирани, те идват и си отиват. Но ако имаш къща тук, може да пращаш и твои приятели, които ще са като теб, хора, които ще имат същото усещане, в комбинация с нови хора, които идват и дават много. Може да звучи малко сегрегиращо да подбираме хората, които искат да си купят къща, но искаме да създадем една общност между тях, тоест да са по някакъв начин с еднакви интереси, ценности и усещания."

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ