OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Бачковски манастир

На живописно място в Родопите, ограден от хълмове, се издига Бачковският манастир „Успение Богородично“. Той е втория по големина манастир в България. Намира се край село Бачково, община Асеновград, област Пловдив. 

Живописното и омайващо с красотата си място, внушителния размер и забележителните постройки, чудотворната икона на Света Богородица и богатата история, правят Бачковският манастир един от най-посещаваните в България.

Бачковският манастир през вековете

Манастирът е основан през 1083 г. от домесника на византийския император Алексий I Комнин грузинеца Григорий Бакуриани.

В началото манастирът се развива като център на грузинското монашество и запазва грузинския си характер чак до края на 12-ти век. Там е създадена Петрицонската книжовна школа.

От 13-ти век Бачковският манастир попада няколко пъти в границите на Византия и на България. През 1344 година областта заедно с манастира е отстъпена на българския цар Иван Александър от Анна Савойска. Българският цар обновява манастира и става негов ктитор.

Манастирът е завладян от османците през 1364 година.

Какво ще видите там

Манастирският храм "Св. Богородица'' е построен през 1604 година върху основите на първоначалната църква.

Освен основния храм в манастира има още две църкви - "Св. Архангели", датираща от 12-13-ти век и "Св. Никола" - строена в периода 1834 - 1837 година.

Църквите са изографисани от известния майстор Захари Зограф.

Интерес представлява композицията "Страшния съд", в която Захари Зограф поставя в ада всички търговци, чорбаджии и висши духовни лица.

В трапезарията в Бачковския манастир можете да видите оригиналната мраморна маса от 1601 година.

Източно от централния комплекс на манастира е Костницата, която датира от 11-12-ти век.

Чудотворната икона на Богородица

Основен център на духовния живот в манастира е поклонението и почитта към Чудотворната икона на Пресвета Богородица. Легендата гласи, че Бачковската Богородица е една от 20-те икони в света, на които самата Пресвета Богородица е позирала. Най-вероятно ликът на Божията майка върху Бачковската икона е нарисуван от евангелиста св. Лука. Съществуват няколко поверия за откриването на чудотворната икона и поставянето й в манастира.

Според поверието, в началото на турското господство, иконата е била скрита в местността Клувията, където е намерена в началото на ХVІІ век и донесена в манастира. За почуда на монасите, тя изчезнала и отново била намерена на същото място в планината и върната. Това се повторило два пъти, докато един от монасите получил в съня си заръка от св. Богородица, къде да бъде разположена иконата. Според заръката, иконата била изложена в съборната църква на манастира, вдясно от централната врата, в отделен иконостас, с три стъпала пред него, за да посреща всеки нуждаещ се и за да бъде винаги в храма. Съществува също и предание, че Чудотворната икона е прелетяла сама от Грузия до манастира.

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ