В ДРЕВНИЯ СВЕЩЕН ГРАД ПЕРПЕРИКОН

В древния свещен град - Перперикон

На свещено място в Източните Родопи се разкрива едно от чудесата на света - Древният археологически комплекс Перперикон. Уникалното скално светилище Перперек или Перперикон представлява огромен планински масив, в който всяка педя от скалната повърхност е изработена от човешка ръка!

Археологическият средновековен комплекс е една от най-популярните туристически дестинации в България.

Как да стигнете до Перперикон

Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 километра североизточно от град Кърджали. В подножието на скалния град се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка.

До комплекса се стига лесно с кола или автобус по добре поддържан асфалтов път. В подножието на хълма има паркинг. До самия скален масив трябва да се изкачите пеша по пътеки и издълбани в скалите стъпала.

Click to open a larger map

Какво ще видите, когато се изкачите до скалния град

Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите и разположен на древно магично място в Източните Родопи.

Удобната речна долина на река Перперешка е създала условия за живот от дълбока древност. Свидетелство за това са множеството археологически обекти в района датирани от различни епохи, чийто център е Перперикон.

Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 метра и от него се разкрива невероятна гледка към околността.

Особен интерес представлява врязаният в скалния масив Г-образен дворец, дълъг 80 м и широк 30 м. Той представлява сложен архитектурен комплекс от стълбища, коридори и зали. В средата се намира тронната зала с останки от каменен трон. До този дворец, върху най-високата тераса на хълма, археолозите са проучили друга подобна сграда, чието предназначение ще стане ясно след пълното и изследване.

Внушителните размери на двореца в Перперикон и особеното му устройство, доказват, че е имал и религиозно предназначение, и дават основание на изследователите да смятат, че това е прорицалището и прочутото светилище на древногръцкия бог Дионис. Същото, което учените от години търсят на различни места в Родопите.

Перперикон през вековете

Най-вероятно култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. Тук те създава първото светилище и се полагат съдове с храна за боговете. Мястото продължава да се свързва с култовата дейност през цялата бронзова епоха (III-II хил. пр. Хр.).

Според последните археологически проучвания на Перперикон се е намирал храмът на Дионис. Вероятно в овалната зала с огромен кръгъл олтар жреците са извършвали свещените ритуали с вино и огън, характерни за светилището на Дионис.

Според легендите от олтара на този храм са направени две съдбоносни пророчества. Първото е предопределило слава и велики завоевания на Александър Македонски. Второто е направено няколко века по-късно и е предвещало власт и могъщество на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

През последното хилядолетие на старата и първите векове на новата ера скалните съоръжения се разрастват и се превръщат в град с крепостни стени, дворци и сгради. Там вероятно се е намирала царската резиденция на тракийското племе беси.

Впоследствие римляните донасят на Перперикон своята култура, а по-късно готите разоряват и изпепеляват  тракийският град Перперикон.

В началото на V век скалният град става епископско средище, след като в Родопите се приема християнството. През VII-XIV век Перперикон процъфтява като областен център. За него много пъти са се водели войни между българи и византийци.

В края на XIV век османските турци завладяват и разрушават крепостта и величествения древен комплекс постепенно потъва в забрава.

Днес древната слава на Перперикон възкръсва, като уникалният скален град малко по малко се разкрива за днешните поколения, за да се превърне в едно от чудесата на света.

Ако не сте били на това древно свещено място непременно планирайте да го посетите. Тук всеки камък е пропит с история и е изваян от неизвестен майстор.

Когато се изкачите на огромния скален масив ще почуствате древната сила на мястото, ще се удивите от изсечените в камъка олтари, зали и други помещения и ще останете без дъх от невероятната гледка.

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ