ЛЕГЕНДИТЕ ЗА ДЯВОЛСКИЯ МОСТ КРАЙ АРДИНО

Легендите за дяволския мост край Ардино

На приказно място близо до Ардино, над река Арда, се издига уникален мост, който носи името - Дяволския мост. От векове, той е обвит в загадъчност и има много легенди за построяването и за името на моста. 

Ако не сте били на това живописно и загадъчно място, непременно планирайте посещението му. Той се намира в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино, близо до село Дядовци и недалеч от село Латинка. Ако искате да се разходите, до моста ще Ви отведе еко пътека.

Какво знаем за моста

На мястото на днешния мост някога е имало римски мост, част от значимия античен път Виа Игнация, свързващ Бяло море и Тракия през прохода Маказа. По нареждане на султан Селим I мостът е възстановен, за да продължат търговските връзки между двата географски района. Той е бил известен с името Шейтан кюприя и е свързвал Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море.

Почти нищо не се знае за строежа му, затова мостът е обвит в легенди и загадки.

Ликът на Дявола

Най-голямата загадка на моста остава образът на Дявола. Смята се, че в основата на изграждането на Дяволския мост лежи точно тази легенда. 

Според легендата, младия майстор Димитър се заел да построи мост над буйната река Арда. Смята се, че в основите на своята конструкция, той е вградил останките на стар римски мост, издигащ се на това място. Нещо все се случвало и градежът не вървял. Ненадейно се явил Дяволът, който разкрил на майстора как да построи устойчив и здрав мост, но срещу това му поставил условие да изобрази лика му на моста.  За да бъде мостът здрав и вечен, младият майстор трябвало така да изобрази лика, че изображението да бъде едновременно видимо и невидимо, да може да се докосне и въпреки това да не е материално. Сатаната дал 40 дни срок на майстора, като при неизпълнение на уговореното,  щял да вземе душите на майстора и любимата му жена. За изненада на всички, майсторът се справил с условията навреме. Така, според легендата, вече 500 години Дяволският мост стои непоклатим, с изобразения злокобен образ на Сатаната.

Един български журналист е успял да разкрие как може да се види скритото изображение. След множество фотографски опити, той е открил лика на Дявола, който ту се вижда, ту не се вижда, може да се докосне, а въпреки това не е материален. Този лик се получава от отражението на моста и скалата във водата. Скалата и арката на моста се отражават във водата, като при отразяването на арката се оформя окръжност. Образът на Дявола се вижда само в един момент от деня – в интервала между 11.00 и 12.00 ч. Точно тогава сатанинско изображение може да се види погледнато отгоре.

Легендата за спасената българска девойка

Една от легендите, обяснява как мостът е получил името си. Според нея, по време на османското робство в България един от турските водачи в областта се влюбил в българска девойка и решил да я направи част от харема си. Разбирайки за това, момичето побегнало да търси спасение в планината и стигнала до устието на река Арда. Като видяла, че преследвачите я настигат, девойката хукнала към моста решена да се хвърли от него и да се удави в буйните води на реката. Всичко изглеждало загубено за нея, когато изведнъж преследвачите спрели изплашени пред моста. Според легендата, дошла през вековете до нас, точно в средата на моста, под централния свод, във водите на реката, турците видели дяволско отражение – лицето и рогата на дявола. Изплашени, те се върнали назад, а момичето оцеляло. Така, според легендата, Сатаната спасил българска девойка от смърт, явявайки се на преследващите я турски конници. Смята се, че оттогава мостът носи името на Дявола.

Стъпката на Дявола

Някои хора твърдят, че върху един от камъните на моста личи отпечатък от стъпката на Дявола. Този отпечатък бил оставен от Дявола по време на една от разходките му по моста. Според тази легенда, самото място носи нещастие и смърт на всеки, който се доближи.

Въпреки легендата, можем да Ви уверим, че всички, се върнахме не само живи и здрави, а и заредени с положителни емоции, а местните често си правят разходки и плаж до моста! 

Независимо, в коя легенда ще повярвате, Ви препоръчваме да не пропускате да се насладите на живописното място и уникалния вековен мост, който е донесъл да нас, своята история и мистика през вековете!

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ