DSC_0947

Красота и легенди на Калиакра

При едно чуждоземно нападение много, много отдавна, нападателите успели да завладеят крайморските селища, да ограбят и плячкосат всичко, което им попаднало по пътя... Така започва една от легендите, разказвани за омагьосващото с красотата си място - нос Калиакра.

Красивият нос Калиакра

В превод от гръцки Калиакра означава "Красивия нос".

Нос Калиакра е неголям тесен полуостров (с дължина около 2 километра) на Северното ни Черноморие, който омагьосва с красотата си всички посетители. Високи отвесни скали величествено издигащи се на 70 метра над морето, необятна морска шир, спиращи дъха гледки и интересни археологически останки са само част от обаянието на мястото. Загадъчност и мистика добавят и легендите, които се разказват за това късче от Рая. 

Как да стигнете до Калиакра

Калиакра се намира на 12 километра източно от Каварна, на 30 километра южно от Шабла и на 60 километра североизточно от Варна.

До Калиакра можете да стигнете лесно с кола или автобус по добре поддържан асфалтов път.

Click to open a larger map

Калиакра пред вековете

Вероятно най-древните обитатели на тази красива земя са били тракийското племе тиризите. От това време е първата крепост на Калиакра, която е носела името на жителите си – Тиризис. Намерени са свидетелства от втората половина на ІІ хилядолетие преди Христа за ролята на мястото като естествен пристан.

През късната античност тук е един от петнадесетте града на провинция Скития - Акре Кастелиум.

На това място е била столицата на цар Лизимах, един от наследниците на Александър Македонски. Някои вярват, че той е криел в пещерите край носа несметни съкровища, заграбени още при походите срещу Персия.

Името Калиакра за първи път се споменава в края на 13 век, когато тази земя разцъфтява като столица на Добруджанското деспотство на българския владетел Добротица. Археологическите останки от крепостта и селището, които ще видите на Калиакра, са предимно от този период-втората половина на 14 век. Смята се, че тук се е заселило и прабългарско население. Потомците им и до днес живеят в съседното село Българево и наричат себе си „ески булгар” – стари българи.

През 1444 година до нос Калиакра спрели рицарските войски на Владислав Варненчик в похода си срещу османската империя. На 31 юли 1791 година тук се разразява най-голямата битка в Черно море. Край западния бряг, руската ескадра, водена от адмирал Ушаков, разбива турската армада. С тази победа завършва Руско-Турската война от 1787-1791 година.

Най-известната легенда за Калиакра

При едно чуждоземно нападение много, много отдавна, нападателите успели да завладеят крайморските селища, да ограбят и плячкосат всичко, което им попаднело по пътя. Взели в плен и четиридесет девойки - най-красивите, които срещнали. Докарали пленничките на нос Калиакра и ги затворили в пещера, като оставили стража, да ги пази. Момичетата разбрали, че вечерта ще бъдат дадени като награда за храбростта на най-изявените воини. Девойките били събрани от различни места, не се познавали, но общата им участ ги сближила като сестри. Нито една от тях не искала да стане играчка в ръцете на нападателите. Единственото им спасение било морето да ги прибере!

Някои треперели от страх, защото били млади и им се искало още да се радват на живота. Но по-голямата част от девойките смело приели съдбата си. Събрали се 40-те красиви момичета и заплели косите си една в друга. А когато слънцето вече клоняло на запад и обагрило морската шир в алено, те се изправили и полетели едновременно към морските дълбини. Паднали четиридесетте девойки в морето и загинали в обагрените от залеза води.

Днес, в началото на нос Калиакра има обелиск наречен Портата на 40-те девици в тяхна памет.

Легендата за Свети Никола

Нос Калиакра се свързва с покровителя на моряците Свети Никола. Според легендата, това късче от Рая било създадено, когато светецът бягал от турците и самият Бог удължил земята под краката му, за да му помогне да избяга. Така бил създаден нос Калиакра. В потвърждение на тази легенда малък нос северно от Калиакра носи името на светеца - “Свети Никола”.

Въпреки божията намеса и създаването на невероятно красивия, вдаден в морето нос Калиакра, Свети Никола все пак не успял да избяга и бил заловен. Днес на това място има изграден параклис символизиращ гроба му. Параклисът е реставриран през 1993 година.

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ