P4130079-compressor

Соколски манастир

Когато се изкачите до Соколския манастир и погледнете облаците наоколо, ще имате чувството, че той е построен в небето. Магнетичното излъчване на мястото, невероятните гледки, красивите сгради и поддържаната градина ще Ви накарат да се върнете отново!

Соколския манастир през вековете

Соколският манастир "Успение Богородично" е основан през 1833 година от униатски архиепископ Йосиф Соколски. Той дошъл тук от Троянския манастир заедно с йеромонах Агапий.

Три години след основаването на манастира, в в него е открито килийно училище и мястото се превръща в образователен център. За кратко в училището към обителта е преподавал просветителят Неофит Бозвели.

Соколският манастир участва активно и в националноосвободителните борби на българите. През 1856 година тук е отседнала четата на капитан Дядо Никола с намерение манастирът да се превърне в център на подготвяното въстание. На това свято място четата е осветила знамето си. В манастира е намерил убежище и Васил Левски.

По време на Априлското въстание в обителта е сформирана четата на воеводата Цанко Дюстабанов. Част от вещите на бунтовниците се съхраняват в музея на манастира.

В центъра на Соколския манастир е построената от Кольо Фичето голяма каменна чешма с осем чучура - соколи. Смята се, че тя е в името на заловените и убити бунтовници от четата на Цанко Дюстабанов. Според предания водата никога не пресъхва и има целителни свойства.

Днес Соколският манастир е действащ девически манастир.

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ